english

Gea Schoenmakers
email
gea@studio-esparc.nl
telefoon
06 188 60 853

facebook

Atelier voor sieraden en gedenktekens

Gea Schoenmakers ontwerpt haar sieraden en gedenktekens onder de naam eSparc sieraden. Ze heeft haar opleiding aan de vakschool Schoonhoven tot goud-zilversmid gevolgd. Daarnaast heeft zij een parttime opleiding handvaardigheid in Amsterdam gevolgd.

De liefde voor het vak is ooit ontstaan door het weven van glazen kralen. Deze bezigheid werd verder ontwikkeld door tijdens de talrijke reizen oude kralen van zilver, koraal, turkoois, lapis en andere stenen te verzamelen en te verwerken tot halskettingen en oorhangers. Vooral gefascineerd door de vormgeving van nomadische en oorspronkelijke culturen, waarbij sieraden niet alleen een mode-verschijnsel of statussymbool zijn, maar een belangrijk onderdeel van het leven. Deze oorspronkelijkheid tracht zij tot uitdrukking te brengen in hedendaagse vormgeving.

Ook de symboliek van rouwsieraden heeft haar geïnspireerd tot het ontwerpen van gedenktekens, zoals mini-urnen, assieraden en hairlockets. Het bewaren van een symbolische hoeveelheid as of een plukje haar van een dierbare overledene als een tastbare herinnering kan bijdragen tot het verwerken van het verlies. "We leven tegenwoordig in een cultuur, waar er een hernieuwde belangstelling is voor het vormgeven van rituelen op een eigentijdse manier en gedenktekens kunnen daarbij een welkome aanvulling voor zijn". De lockets worden als hanger gedragen en kunnen ook gebruikt worden om andere herinneringen in te bewaren, zoals een beetje aarde of zand van een geliefde of heilige plek, een mantra of een gebed.

Met het ontwerpen van sieraden en gedenktekens wil zij iets persoonlijks benadrukken, een bekrachtiging van de drager. Het samen ontwerpen met een klant is daarbij vaak het uitgangspunt. Haar werk bestaat uit unieke geproduceerde sieraden en kleine series.

Combinaties van edelmetaal, kleurstenen en emaille staan centraal in haar werk en leiden tot verrassende resultaten.

De werkplaats van eSparc is te vinden in kunstenaarsgemeenschap Ruigoord, vlakbij Amsterdam. Voor meer informatie bezoek deze link en deze (klik dan Gea Schoenmakers).